Ontstaansgeschiedenis

De Theefabriek » Ontstaansgeschiedenis

Er was eens …


een piepjonge lerares handenarbeid en tekenen die vanaf Groningen naar haar eerste volwassen baan in Oosterwolde reed. Les geven in creatieve vakken op een middelbare school, aan een klas vol pubers met in hun hoofd “Kies Exact” en in hun hart rondrazende hormonen … leuk!?

Op de autoradio kwebbelde Jeroen van Inkel er weer vrolijk op los. Een verhaal over een wedstrijd waarbij je een leegstaand kerkgebouw kon kopen voor het symbolische bedrag van 1 gulden (€0,45), maar dan moest je wel een goed idee hebben voor een toeristische-recreatieve bestemming van het bijzondere pand. Misschien een uitvalsbasis voor het “Veronica komt naar je toe deze zomer promotieteam”?

Het begon wat te kriebelen. Iemand in de familie had nog een stuk in het Nieuwsblad van het Noorden gelezen. De Stichting TROMM, met in het bestuur een aantal pionierende ondernemers en notabelen, had de leegstaande kerk van de gefuseerde kerkgemeente overgenomen en probeerde daarmee de toeristisch-recreatieve ontwikkeling Noordwest-Groningen een duwtje in de rug te geven.

Het vriendje was ook wel in voor een “avontuurtje”, maar nog studerende. Bevriende voormalige studiegenote gevraagd. Plan geschreven voor een combinatie van theedrinken en creatieve activiteiten, later omgevormd naar de drie-eenheid theemuseum – theeschenkerij – theewinkel.

Er ging een half jaar voorbij van allerlei selecties en beoordelingen. Er waren in totaal iets van 80 verschillende plannen ingediend, variërend van een poezenmuseum tot een autosloperij en van een jeneverstokerij tot een paradijs voor de theeliefhebber. Na dat half jaar is het plan voor De Theefabriek als winnaar uit de bus gekomen. Het kerkpand kon worden gekocht voor het symbolische bedrag van één gulden. De pastorie werd er bij gekocht voor de economische waarde van 1989 (dat waren nog eens tijden en prijzen).

Een half jaar lang werd er druk verbouwd in de kerk en pastorie, met uitgebreide hulp van familie, vrienden en kennissen. De voorkant van het T(hee)-vormige kerkpand werd als de theeschenkerij ingericht, de achterkant als het theemuseum. Voorin de pastorie werd de theewinkel en een kantoortje gerealiseerd en de rest van de pastorie kreeg een woonbestemming.

In het voorjaar van 1990, op 19 mei, is De Theefabriek officieel geopend. Het voormalige Godshuis had een nieuwe bestemming gekregen en Noordwest-Groningen was een kleinschalige attractie en pleisterplaats rijker geworden. Niet iedereen had er vertrouwen in. Een opzichter van de gemeente die de aanleg van de parkeergelegenheid begeleidde, reageerde met “Ach meisje, denk je nou echt dat hier zoveel mensen komen?”, toen hem werd gevraagd of een parkeerhaven voor drie personenauto’s misschien wat onderbemeten zou zijn.

… wordt vervolgd!