Theemuseum

De Theefabriek » Theemuseum

Theemuseum

Theemuseum - Fred de Theeproever

In het unieke theemuseum wordt in verschillende theatrale decors het complete verhaal van de thee vertelt. Een bezoekje aan het museum is een boeiende ontdekkingsreis door wereld van de thee, van de plant tot het drinken. Kijken, ruiken, aanraken, bijna alles mag!

Waar wordt thee verbouwd, hoe ziet een theeplant eruit en welke blaadjes plukken ze nou precies. Hoe worden de geplukte blaadjes verwerkt; worden ze alleen gedroogd of gebeurt er nog iets meer?

Theemuseum - Maquette van een theefabriek in Sri Lanka

Hoe kweken ze nieuwe theeplanten, door stekken of door zaaien?

Wat is een nursery? Wat is nou precies een theefabriek en wat gebeurt daar allemaal? Wat zit er in thee?
Welke rol hebben de Nederlanders bij de verspreiding van thee over de wereld gespeeld? Wat is een theeklipper? Wat doen ze in de consumptielanden met de thee? Hoe krijgt thee een extra smaakje, zoals aardbeien- of kaneelthee.

Theemuseum - VOC theekommetje

Wie heeft eigenlijk het theezakje uitgevonden en hoe krijgen ze die thee er toch in? Wat kun je verder met die zakjes doen?

Hoe drinken ze thee in Japan, Australië, Nederland, Ost-Friesland, Engeland, Duckstad, Bedrock, Zuid-Amerika, China, …

Op deze en nog veel meer theevragen krijgt u antwoord in het theemuseum van De Theefabriek te Houwerzijl, een bezoekje meer dan waard.

Foto door Bert Nienhuis

In het voorjaar van 2022 is op de bovenverdieping van het theemuseum de Tentoonstelling Heren van de thee, naar de historische roman van Hella Haasse over het leven en werken op een theeplantage in Nederlands-Indië, geopend.

Meer informatie