Tentoonstelling Heren van de Thee

De Theefabriek » Tentoonstelling Heren van de Thee

Tentoonstelling Heren van de Thee

Hella S. Haasse, foto door Bert Nienhuis

Naar de historische roman van Hella Haasse over het leven en werken op een theeplantage in Nederlands-Indië.

In 1992 verschijnt Heren van de thee van Hella Haasse. Deze succesvolle Indische roman speelt zich af in het land waar Hella Haasse zelf werd geboren en haar jeugd doorbracht.

Heren van de thee is het verhaal van het echtpaar Rudolf Kerkhoven en Jenny Roosegaarde Bisschop, en van hun gezinsleven op de afgelegen theeonderneming Gamboeng op Java, van 1870 tot 1907.

De tentoonstelling Heren van de thee brengt hun levens aan de hand van bewaard gebleven foto’s, documenten en persoonlijke bezittingen in beeld. Daarnaast geeft de tentoonstelling een bijzonder kijkje in de geschiedenis van twee eeuwen Java-thee.

De tentoonstelling is een gezellige, kleurrijke en leerzame mix geworden van prachtig ontworpen informatiepanelen (Pieter Malfliet – FLAM Ontwerpburo met teksten van onze eigen theehistoricus Marloes Bodewes-Bos en Prof. Dr. Erica van Boven), een reusachtig boek en andere 3D-uitbreidingen gebouwd door ons klusTEAm, historisch en hedendaags filmmateriaal van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Kampung Bandung, luisterfragmenten en last but not least fotomateriaal en persoonlijke bezittingen uit het familiearchief Stichting Indisch Thee- en Familiearchief Van der Hucht c.s.. Onze speciale dank gaat hierbij uit naar Wijnt van Asselt, Swanica Bergsma, Karel van der Hucht en de Stichting Kunst & Cultuur.

En wilt u even bijkomen van alle indrukken … we hebben een ’tropische veranda’ ingericht met twee lekkere rotanstoelen, een paar inkijkexemplaren van het boek Heren van de thee en een mooi uitzicht op de benedenverdieping van het theemuseum.

De tentoonstelling is ingericht op de bovenverdieping van het theemuseum. Het entreekaartje voor het theemuseum geeft ook toegang tot de tentoonstelling. Bezoekers die slecht ter been zijn kunnen van de aanwezige traplift gebruik maken. Zachte opening op 8 april 2022, officiële opening medio mei 2022. Deze semi-permanente tentoonstelling loopt in ieder geval door tot eind november 2025.

Speciaal voor boekenclubs, middelbare school klassen en andere geïnteresseerden geven we op reservering de Theelezing Heren van de thee. Onder het genot van een heerlijk kopje Java Malabar thee vertelt Marloes het verhaal achter de tentoonstelling. Aansluitend is er alle tijd om de Tentoonstelling Heren van de thee in het theemuseum te bekijken!