Er was eens...

In het voorjaar van 1989 vertelde Jeroen van Inkel in zijn radioprogramma het verhaal van een wedstrijd, met als hoofdprijs een kerk in Houwerzijl, een klein dorpje in Noordwest-Groningen, voor het symbolische bedrag van 1 gulden (45 eurocent). Om aan de wedstrijd mee te kunnen doen moest een origineel en degelijk plan worden bedacht om van het leegstaande kerkgebouw een toeristisch-recreatief bedrijf te maken.

Een paar (ex-)studenten uit Groningen hoorden de uitzending bij toeval. Ze hadden altijd al iets gehad van "Later als we groot zijn... boerderijtje... theeschenkerijtje...". Het plan van een unieke combinatie van Nederland's enige theemuseum, een theeschenkerij met (wellicht) de meest uitgebreide theekaart ter wereld en een geurige theewinkel, werd geboren. Dat plan is op papier gezet, financieel onderbouwd en opgestuurd naar een commissie van wijze mannen en vrouwen.

Er ging een half jaartje voorbij van allerlei selecties en beoordelingen. Uit ruim 80 inzendingen is het plan voor De Theefabriek uiteindelijk als winnaar uit de bus gekomen.

In het voorjaar van 1990 heeft De Theefabriek haar deuren voor het eerst geopend. Door de kracht van een uniek concept, in combinatie met grote belangstelling vanuit de media, is het thee-ei goed aan het rollen gegaan. De bedrijfsactiviteiten werden uitgebreid met een theegroothandel, een theepostorderbedrijf en een tea-catering bedrijf.

In een grootscheepse verbouwing en uitbreiding, in de winter van 1999-2000, zijn De Torenkamer, de Consistoriekamer, een twee keer zo grote theewinkel, kantoren, magazijnen en een nieuwe keuken gerealiseerd. In 2004 werd een aanpalend gebouw verworven om de groei van met name de theegroothandel ruimte te kunnen geven.

Tegenwoordig ontvangt De Theefabriek ongeveer 50.000 bezoekers per jaar en wordt onze thee via een grofmazig netwerk van wederverkopers en enthousiaste klanten gedronken in heel Nederland en inmiddels ook een beetje in België, Duitsland, Noorwegen en Finland.